+381 63 608 162 vladimir@baterflaj.com

Svetski dan Jazz-a 2023

U okviru obeležavanja Svetskog dana Jazz-a, Udruženje ljubitelja jazz muzike u GKC u petak 28. aprila, u 20:00 organizuje nastup naših prijatelja iz Beograda:
Branko Marković trio
Veljko Vujčić – klavir
Luka Jovičić – bubnjevi
Branko Marković – kontrabas
Događaj će otvoriti Vlada Maričić i ujedno najaviti predstojeći Jazz festival Bazzum, koji će se održati 25-27. maja u Narodnom pozorištu. Ove godine festival ima i goste iz inostranstva, tako da postajemo događaj internacionalnog karaktera.
Ulaz je slobodan i to je poklon Jazz udruženja našim sugrađanima.

Svetski dan Jazz-a 2019

Povodom obeležavanja 30. aprila – Svetskog dana džeza, koji je proglasio UNESCO na svojoj 32. sednici u Parizu u novembra 2011. godine, s ciljem popularizacije ove vrste umetničke muzike, kao i širenja interkulturalnog dijaloga i tolerancije medju različitim nacijama i verama, Udruženje ljubitelja džeza Užice će i ove godine, po šesti put, u saradnji s Gradskim kulturnim centrom Užice organizovati tradicionalno obeležavanje ovog datuma.
Tim povodom 25. aprila u Klubu GKC-a predstaviće se muzičke grupe i muzičari koji čine užičku džez scenu…

Kvartet OLD FRIENDS

Željko Dimitrijević Banat – gitara
Miodrag Dikić – gitara
Dragan Cicvarić – udaraljke

Trio MISTER SMI

Ilija Smiljanić – gitara
Goran Čupić – bas
Vladan Jovanović – bubnjevi
Gost: Aleksandar Stajić – saksofon
Gost: Željko Stojanović Hejs – klavijature

Trio JAZZ BALANCE

Savo Bondžulić – klavijature
Vladimir Gerzić – bas i vokal
Miroslav Ostojić – bubnjevi
Gost: Aleksandar Stajić – saksofon
Gost: Dragan Marković – gitara
Gost: Đordje Vasić – vokal
Gost: Marija Lazić – vokal i klavijature

Kvitet JAZZ REPUBLIC

Zoran Vuković – klavijature
Predrag Pavlović – saksofon
Rale Radojević – bas
Dragoljub Zumberović – bubnjevi

Kvartet THE BLUE TRAIN

DraganČanić – gitara
Damnjan Andrić – bas
Marjan Sekulić – bubnjevi
Aleksandar Stajić – saksofon

Detaljnije informacije povodom svetskog dana Jazza održanom 26. aprila 2018. godine u Gradskom kulturnom centru Užice, kao i audio-video materijal možete pogledati na linku ispod.

Povodom obeležavanja 30.aprila Svetskog dana džeza, Udruženje ljubitelja džeza Užice je i ove godine organizovalo u prostoru Gradskog kulturnog centra Užice likovnu i muzičku manifestaciju.

Tim povodom Predsednik Udruženja ljubitelja džeza Užice Radiša Selaković je otvorio ovo veče prigodnim govorom, a nakon toga je otvorena izložba slika iz kolekcije pod nazivom „JAZZ“  renomiranog srpskog slikara Dragana Nešića iz Priboja, člana ULUSA, koji iza sebe ima 81 samostalnu i preko 600 kolektivnih izložbi. Izložbu je otvorila Kristinka Selaković profesor pedagoške akademije u Užicu.. Izložba će trajati do 10.maja i imaće prodajni karakter.

Nakon otvaranja izložbe, obeležavanje Svetskog dana džeza se nastavilo muzičkim performansima gde su nastupili džez muzićari, članovi muzičke sekcije džez Udruženja iz Užica. 

Centralni deo večeri je bio rezervisan za nastup mladog džez saksofoniste Uglješe Novakovića iz Beograda i njegovog kvarteta u kome je kao specijalni gost nastupao Mladen Pecović džez gitarista, užičanin, koji trenutno živi i radi u Beogradu. 

Svirali su post bap džez uz autorske pesme Uglješe Novakovića, ali i nekoliko džez standarda kao što je “Night in Tunisia” (Noć u Tunisu) Dizzy Gilespia ili Django Reinhardov “Nuagets” (Oblaci).

SVETSKI DAN JAZZ-A

U novembru 2011. godine, na 32. zasedanju UNESCO u Parizu, 30. april je zvanično proglašen za Međunarodni dan džeza, u cilju isticanja džeza i njegove diplomatske uloge ujedinjenja ljudi iz svih krajeva sveta.

Međunarodnim danom džeza predsedavaju i upravljaju Irina Bokova, generalni direktor UNESCO-a i legendarni džez pijanist i kompozitor Herbi Henkok, koji je UNESCO-ov ambasador za interkulturalni dijalog i predsedavajući Telonijus Monk Istituta za džez. Ovaj Institut je vodeća neprofitna organizacija zadužena za planiranje, promovisanje i produkciju ove proslave na godišnjem nivou.

Međunarodni dan džeza okuplja zajednice, škole, umetnike, istoričare, akademike i džez entuzijaste širom sveta da slave džez i uče druge o džezu i njegovim korenima, budućem razvoju i uticaju; da podižu svest o potrebi za interkulturalnim dijalogom i međusobnom razumevanju i da ojačava međunarodnu saradnju i opštenje. Svake godine 30. aprila ova svetska umetnička forma biva sprovedena zbog unapređenja mira, dijaloga među kulturama, raznolikosti i poštovanja ljudskih prava…

Godina 2017. je četvrta godina za redom kako Udruženje ljubitelja džeza Užice slavi Svetski dan džeza (2014/15/16/17) u Gradskom kulturnom centru Užice.

Centralne proslave Svetskog dana džeza:

• 2014 – Osaka /Japan

• 2015 – Pariz / Francuska

• 2016 – Vašington /USA

• 2017 – Havana / Kuba