Aktivnosti Udruženja u 2019. godini

Nastavlja se u 2019-toj godini sa realizacijom multikulturalne likovno – muzičke manifestacije koje Udruženje ljubitelja džeza Užice zajedno sa slikarom Draganom Nešićem sprovodi po gradovima užičkog regiona.
Aktivnost na tom planu je otpočela tokom 2018.god obeležavanjem Svetskog dana džeza u Užicu, a nastavila se manifestacijom u Domu kulture u Novoj Varoši 22.10.2018.
22.02.2019 god je u prelepom prostoru Doma kulture u Prijepolju otvorena izložba slika Dragana Nešića koja nosi radni naziv “Jazz”, a nakon toga je “Jazz Republic”, jedan od četiri džez grupe koje čine užičku džez scenu, svojim koncertom obeležio to otvaranje.
Ovim dogadjajem se potvrdjuje multikulturalnost džez muzike, koja širi toleranciju medju ljudima, verama, kulturama.

Sledeća manifestacija ovog sadržaja će se održati u prvoj dekadi juna meseca u Domu kulture Čajetina. Tačan datum i termin se još ne zna ali ćemo objaviti na sajtu u pravo vreme. Kako je prošla, kakva je bila atmosfera, intervjui i sve što će biti aktuelno te večeri, možete pogledati na našem sajtu u post festumu dogadjaja.
Budite sa nama i pratite nas.

Aktivnosti Udruženja u 2018. godini

U toku je realizacija multikulturalne likovno – muzičke manifestacije koje Udruženje ljubitelja džeza zajedno sa slikarom Draganom Nešićem sprovodi po gradovima užičkog regiona.

Ovaj projekat je otpočeo sa obeležavanjem Svetskog dana džeza 26.04.2018.god manifestacijom koju smo održali u GKC-u, kada je Kristinka Selaković profesorica umetnosti sa Pedagoškog fakulteta otvorila izložbu slikara Dragana Nešića čiji je radni naziv “Jazz”, a nakon toga je usledio muzćki džez performans.

Sledeća manifestacija je održana u Domu kulture u Novoj Varoši 22.10.2018.god, samo sa muzičarima benda “Džez Republika” koji su deo muzičke sekcije Udruženja.
22.02.2019.god je u Domu kulture u Prijepolju održana ista manifestacija gde je posle otvaranja likovne izložbe Dragana Nešića usledio koncert “Džez Republika”.

Aktivnosti Udruženja u 2017. godini

  • Udruženje ljubitelja džeza Užice je početkom marta meseca, tačnije 08.03.2017. godine, apliciralo na Konkurs za održavanje muzičkih festivala u 2017. godini koji je raspisala Turistička organizacija Užice. Odbijeni smo s projektom koji je nosio radni naziv “Live jazz” a koji je podrazumevao organizovanje žive svirke jednom mesečno u prostoru GKC-a. Ulaz bi bio besplatan a cilj nam je bio promovisanje ove vrste muzičke umetnosti. Komisiji je podneta Žalba koja nije usvojena.
  • Pokrenut je sajt Udruženja. Sajt ima karakter bloga.
  • Obeležen je Svetski dan džeza u GKC-u sešn nastupima muzičara koji su članovi muzičke sekcije Udruženja, ali i muzičara iz drugih muzikih pravaca koji se redovno odazivaju na ovu manifestaciju.Nastupi muzičara se ne plaćaju i dobrovoljni su.
  • Podneli smo konačnu verziju “Svečane pesme grada Užica” koju je komponovao, aranžirao i tekst napisao proslavljeni kompozitor Žarko Petrović (počasni član Udruženja), a realizaciju su izveli: deo velikog hora Pedagoškog fakulteta iz Užica pod dirigentskim vođstvom Danijele Suzilovski, Dečji hor muzičke škole “Ars nova” pod dirigentskim vođstvom Aleksandre Milosavljević, Zoran Vuković – klavijaturista, član Udruženja i Nikola Pejović – ton majstor, član Udruženja.

Kopija pesme je odneta članu Gradskog veća za kulturu, obrazovanje, sport i omladinu, Petru Blagojeviću, uz detaljno obrazloženje šta je sve još potrebno uraditi da bi pesma mogla da se pusti u komercijalnu upotrebu.

Žarko je pesmu prijavio Udruženju kompozitora kao svoju intelektualnu svojinu koju želi time da zaštiti.

“Svečana pesma grada Užica” još uvek nije zvanično primljena tj. prihvaćena od grada iako u ovom trenutku u kompozitorskim krugovima u Beogradu dobija sve pohvale.

  • Zadnja aktivnost Udruženja u 2017. godini je bilo podnošenje inicijative Komisiji za javna priznanja i nagrade grada Užica da se Žarko Petrović proglasi za počasnog građanina Užica, te da mu se simbolično dodele ključevi grada.

Inicijativu su zvanično podneli:

  • Udruženje književnika Srbije
  • Udruženje ljubitelja džeza Užice
  • Udruženje Užičana u Beogradu

Petočlana Komisija za dodelu javnih priznanja je odbila naš predlog preglasavanjem 3:2.