+381 63 608 162 vladimir@baterflaj.com

Koncert za dušu: Da zaživi džez kultura i u Užicu

Na Svetski dan džeza, koncert užičkih grupa Old Friends, The Highlanders i Jazz Republic se održava u GKC-u. Ulaz slobodan.

Svetski dan džeza, 30. april, obeležiće se u Užicu koncertom užičkih grupa Old Friends, The Highlanders i Jazz Republic, u GKC-u. Zoran Luković, član Upravnog odbora Udruženja ljubitelja džeza, kaže da publiku u GKC-u očekuje raznovrstan muzički program.

Svetski dan džeza se obeležava od 2011. godine kada je Unesco odlučio da 30. april bude datum kada će se džez muzika promovisati u svetu, kao interkulturalna kategorija univerzalnog sporazumevanja među nacijama, kulturama i verama.

-Džez kultura je dobila ulogu mirotvornog faktora, faktora tolerancije, što ovu vrstu muzike podiže na značajno viši nivo odgovornosti i daje posebnu notu ovoj vrsti muzike za koju se sa pravom smatra da je klasična muzika savremenog doba, naglašava Radiša Selaković, predsednik Udruženja ljubitelja džeza.

Svetski promoter Svetskog dana džeza je američki džez pijanista Herbi Henkok koji će ovaj datum obeležiti  džez manifestacijom u Parizu.

Program u Užicu će početi u 19 časova reemitovanjiem live streaminga iz Pariza, najavio je Vladimir Stojić, predsednik Upravnog odbora Udruženja ljubitelja džeza.

Koncert tradicionalno organizuje Udruženje ljubitelja džeza, u saradnji sa Gradskim kulturnim centrom.

Gradski kulturni centar Užice i Udruženje ljubitelja džeza su prošle godine potpisali Protokol o dobrim namerama i međusobnoj saradnji, kako bi se džez muzika i džez kultura promovisala i u Užicu.

Džez svirke užičkih grupa počinju u 21 sat. Ulaz je besplatan.